Εκδήλωση του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής για τα 50χρονα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο

ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΙΩΒΗΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

Με την δέουσα επισημότητα και μέσα σε ένα πολυπληθές ακροατήριο , την Τετάρτη 27η Σεπτεμβρίου 2023 , παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες , πραγματοποιήθηκε σημαν-τική συνάντηση κορυφής μεταξύ της Ιστορίας, Επιστήμης, Πολιτισμού προς τιμήν της επετείου των 50 ετών ορισμού της ΕΔΡΑΣ του Πανεπιστημίου Κρήτης το Ρέθυμνο ,στο εμβληματικό κτίριο του πρώτου Πανεπιστημίου του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους και το πρώτο της Βαλκανικής χερσονήσου, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως, λίγα βήματα από το σημείο όπου δίδασκε ο Απόστολος Παύλος τους Αθηναίους , στην υπέροχη οικία Κλεάνθη – Σάουμπερτ ,επι της οδού Θόλου 5 στην Πλάκα .

Ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνιων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» δια του πρόεδρου αυτού κου Γεωργίου Βλατακη, επέλεξε όπως πάντα εύστοχα και κατάφερε να συγκεντρώσει τους θρύλους – Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, εορτάζοντας καθηκόντως τα 50 έτη από ιδρύσεως του Παν. Κρήτης αλλά κυρίως την 50ντικονταετια του ορισμού της έδρας του στο Ρέθυμνο, που συνέπιπτε με την 27η Σεπτεμβρίου .
Ο πρόεδρος του συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνιων της Αττικής κος Γεώργιος Βλατάκης είναι αυτός που μοναδικά ανέδειξε το θέμα του εορτασμού της επετείου των 50 ετών εκ της ιδρύσεως του Παν. Κρήτης και υπενθύμισε την ημερομηνία τόσο της ίδρυσης όσο και της καθιέρωσης της έδρας του, την οποία η πλειονότητα αγνοούσε .
Δια στόματος του Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας κυρίου Οδυσσέα Ζώρα και τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης , ο οποίος παρεστη ως ένας εκ των ομιλητών της εκδήλωσης ,αποκάλεσε τους ομιλητές Θρύλους του Πανεπιστημίου Κρήτης απευθυνόμενος φυσικά στους:
-Ελλογ. Πέτρο Θέμελη , ομοτ. καθηγητή Kλασικής Αρχαιολογίας στο Παν.Kρήτης, τ.
Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων (1984-2003)

    • Ελλογ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, Ακαδημαϊκό ομοτ. Καθηγ. Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ

    • Ελλογ. Βάλτερ Πούχνερ, ομοτ. Καθηγ. θεατρικών σπουδών και Επίτ. Kαθ. ΕΚΠΑ,τ. πρόεδρο τμήματος φιλολογίας Παν. Κρήτης (1987) αλλα και στην ερίτιμο Ασπασία Παπαδοπεράκη, την φημισμένη Κρητικιά γλύπτρια η οποία φιλοτέχνησε το έμβλημα του Παν. Κρήτης αλλά και της Ιατρικής Σχολης του Παν. Κρήτης.

Υψηλές παρουσίες προσκεκλημένων τίμησαν την πρόσκληση που τους απέστειλε ο πρόεδρος του συλλόγου Ρεθυμνιων Αττικης κος Γ. Βλατακης , τιμώντας τόσο τον ίδιο όσο και την επέτειο των 50 ετών καθορισμού της έδρας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιοτητα ο Οικουμενικός ημών Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος απέστειλε εκπρόσωπο του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο , διευθυντή του εν Αθήναις Πατριαρχικού γραφείου , ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος απέστειλε τον Πανος/το Αρχιμ. π..Θεολόγο Αλεξανδρακη , ιεροκήρυκα της Ι.Α.Α , ο πρωθυπουργός κος Κυριάκος Μητσοτακης εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Ρεθύμνου κο Ιωάννη Κεφαλογιάννη, επίσης παρέστησαν , ο Γενικ. Γραμματέας του Υπουργείου παιδείας και τ. πρύτανης του Παν. Κρήτης κ. Οδυσσέας Ζώρας , ο βουλευτής Ρεθύμνου ΚΙΝΑΛ κ. Μανώλης Χνάρης , ο Αντιπρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Καραγιάννης & κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολης ΕΚΠΑ, ο αναπλ. καθηγ. αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θράκης που ιδρύθηκε μαζί με το Παν. Κρήτης κ. Ηλίας Πετρόπουλος ο οποίος είναι πρόεδρος του τμήματος γλωσσολογίας , φιλολ. & πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών και διδάσκει την ποντιακή διάλεκτο στο Παν. , η ερίτιμος κα Βαρβάρα Τερζάκη Παλληκαρη , ιδρυτικό μέλος του Παν. των Ορέων – εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη και συζ. του τ. πρύτανη του Παν. Κρήτης καθηγ. Ιωάννη Παλληκαρη, η ομοτ. Καθηγ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ κα Μαρία Κωνσταντουδάκη Κιτρομηλίδη , ο αντιπρόεδρος κ. Εμμ. Μπαχλιτζανακης με την κα Μαρία Σφακιανακη – Σαββακη Γεν. Γραμμ του Συνδέσμου Κρητων Επιστημόνων, ο πρόεδρος της Κρητικής Εστίας κ. Αντώνιος Μυτιλινακης, , ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συλλόγων επαρχίας Αγ. Βασιλείου Ρεθυμνης κ. Εμμ. Δριδακης , ο επίτιμος πρόεδρος της ομοσπονδίας Αμαριωτών κ. Στέφανος Αντωνακάκης , η ερίτιμος πρόξενος του Ισημερινού (Εκουαδορ) κα Suzana Vasquez , ο κ. Ιωάννης Τσιχλης εκ μέρους του κ. Νίκου & Μαρις . Δασκαλαντωνακη , η Άννα Φιλιώτη εκ μέρους του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου και άλλες προσωπικότητες , μέλη και φίλοι του συλλόγου μας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη μοναδική μουσική του Ερωτόκριτου ,από την περίφημη μουσική μπάντα
παραδοσιακών οργάνων polis ensemble καθώς και με σύντομους χαιρετισμούς που συντόνιζε εύστοχα
το μέλος του ΔΣ κ. Νικόλαος Χαροκόπος – αρχαιολόγος.
Οι προσκεκλημένοι είχαν εφοδιαστεί πριν την εκδήλωση με ένα μικρό λεύκωμα που εμπεριείχε όλο το πρόγραμμα με αφιέρωση στην επετειακή αυτή εκδήλωση , ικανοποιητικό σε υλικό συμπεριλαμβανο-μένων και των ΦΕΚ για τους δύσπιστους, το οποίο είχε επιμεληθεί ο πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Γεώργιος Ν. Βλατάκης.
Το απόσπασμα του ντοκιμαντέρ της εγκρίτου δημοσιογράφου κας Ευα Λαδιά που ευγενώς μας παραχωρήθηκε ,φώτισε πολλές πτυχές τουλάχιστον ιστορικά σημεία επί του θέματος της ίδρυσης του Παν. Κρήτης και της έδρας του, εμπλουτισμένη με μουσική του Μπάμπη Πραματευτακή . Η εμβληματική προσωπικότητα του μακαριστού ιατρού Γεωργίου Αγγελιδακη που ήταν για πολλά χρόνια πρόεδρος του συλλόγου φίλων του Παν. Κρήτης , ανέδειξε καταστάσεις που ο ίδιος έζησε , ενώ ο κ. Μιχαλης Τζεκακης πρώτος διευθ. της βιβλιοθήκης του Παν. Κρήτης συμπλήρωσε γεγονότα που βίωσε για το Παν Κρήτης . Επίσης σπουδαίο ντοκουμέντο αποτέλεσε στην εκδήλωση αυτή το ότι ακούστηκε από συνέντευξη η φωνή του ευεργέτη πολιτικού του Ρεθύμνου κου Γιάννη Κεφαλογιαννη , αναφερόμενος στην προσπάθεια που κατέβαλε μέσω της συμπαθείας που του έτρεφε ο Κ. Καραμανλής για την τακτοποίηση της λειτουργίας των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης ώστε να παραμείνουν στο Ρέθυμνο.
Διάχυτη και πηγαία η συγκίνηση των ομιλητών πανεπιστημιακών καθηγητών οι οποίοι έφεραν νοσταλγικά στο νου τους τα χρόνια που δίδαξαν στο Πανεπιστήμιο κυρίως στα περβόλια Ρεθύμνου.
Καθένας ξεχωριστά κατέθεσε ένα κομμάτι της ψυχής του με το δικό του γλαφυρό τρόπο. Όλοι είχαν μια γλυκιά ανάμνηση παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν την εποχή εκείνη στο Ρέθυμνο.
Πρώτος άνοιξε το χορό των αναμνήσεων ο βετεράνος μέγας αρχαιολόγος καθηγητής Πέτρος Θέμελης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων :
«Σήμερα συγκεντρωνόμαστε εδώ για να γιορτάσουμε μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυσή του στο Ρέθυμνο. Είναι μια στιγμή που μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά πίσω στο παρελθόν, να ανασυνθέσουμε το ταξίδι που κάναμε και να προβληματιστούμε για το μέλλον …»
Στη συνέχεια η ηθοποιός Δανάη Καλαχώρα , εγγονή της καθηγ. Δανάης Φιλιωτη διάβασε επιλεγμένο απόσπασμα από το βιβλίο του Παντελή Πρεβελάκη το χρονικό μιας πολιτείας ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια μεταξύ της εναλλαγής των ομιλούντων διάβαζε και κάποιο απόσπασμα η ποίημα από επιλογές των Γ. Καλομενόπουλου, Κωστή Παλαμά, Κικής Δημουλά ,Οδυσσέα Ελύτη κά.
Ακολουθησε ο Ακαδημαϊκός κ. Χριστόφορος Χαραλαμπακης ο οποίος με τον γνωστό γλαφυρό του λόγο μας μετέφερε την εποχή εκείνη στα περβόλια ,δηλώνοντας ότι μπορεί είναι Γεραπετρίτης αισθάνεται όμως Ρεθεμνιωτης ,διότι έζησε μεγάλο χρονικό διάστημα στο Ρέθυμνο. Τόνισε την αγάπη του για το σύλλογο μας , την σπουδαία προσφορά του και μας εμπιστεύτηκε ότι προετοιμάζει ένα μεγάλο κρητικό λεξικό μέσω της Ακαδημίας Αθηνών , που σε συνεργασία με το σύλλογο μας θα το παρουσιάσει στο μέλλον. .
Ο πλέον συγκινημένος όπως άλλωστε και το δήλωσε με τρεμάμενη φωνή ήταν ο κ. Βαλτερ Πουχνερ , ο οποίος ταυτόχρονα συγκίνησε και τους παρευρισκόμενους λέγοντας ότι δεν πίστευε ότι θα συναντούσε τόσο μεγάλες προσωπικότητες όπως τον Ιωάννη Κακριδη , τον Σβορώνο , δήλωσε ότι υπήρχε εκείνη την εποχή μεγάλος ενθουσιασμός και με τον Μανούσο Μανούσακα έκαναν δυο μονογραφίες ενώ με τον Παναγιωτακη πήγαιναν σε σπίτια ιδιωτών να μαζέψουν βιβλία για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.
Ο Γενικός Γραμματέας και τέως πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ένα . Τόνισε ότι πήγε πολύ μικρός ως λέκτορας στο Ρέθυμνο και έφυγε ως πρύτανης , τριάντα δυο χρόνια που αναμφισβήτητα σε σημαδεύει στη ζωή σου .
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχαν ομορφοστόλιστα κορίτσια και λεβέντες παλικαριά ενδεδυμένα με παραδοσιακές στολές, δίνοντας τον Κρητικό αυθεντικό τόνο από τον λαογραφικό χορευτικό όμιλο ΚΡΗΤΕΣ του Γιώργου Πετρακη.
Η γλύπτρια κα Ασπασία Παπαδοπερακη αναφέρθηκε πολύ εύστοχα στην δημιουργία του εμβλήματος του Παν. Κρήτης που φιλοτέχνησε περιγράφοντας από την αρχή μέχρι το τέλος πως το δημιούργησε επί εποχής πρυτανείας Γ. Γραμματικάκη .
Ο πρόεδρος κος Βλατακης προσέφερε αναμνηστικά μετάλλια στους κους καθηγητές για την τιμητική αυτή παρουσία τους καθώς και δυο λευκώματα του συλλόγου με αναφορές στον Ερωτοκριτο και την κρητική διάλεκτο.
Η μουσική μπάντα των polis ensemble με παραδοσιακά όργανα μάγεψε το κοινό παίζοντας τον Κρητικό του Σκαλκότα , το ταξίδι του Χατζιδάκι, στο πα και στο ξαναλέω στο γιαλό μη κατεβείς και άλλα τραγούδια.
Με αυτήν την σεμνή εκδήλωση θέλησε ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» να τιμήσει τα 50 χρόνια του αποτυπώματος της έδρας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, τιμώντας τους αγώνες των παλαιοτέρων και δίνοντας μαθήματα ήθους και σεβασμού προς κάθε κατεύθυνση , τονίζοντας ότι η έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι μια και μοναδική στην οποία χωρούν μονον αυτοί που την πιστεύουν και την αγαπούν , με την ευχή να αξιωθούμε να εορτάσουμε και τα 50 έτη από την λειτουργία των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης το έτος 2027 !.