ΑΙΓΛΗ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΚΗ ΦΙΝΕΤΣΑ Η ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2024

ΜΕ « ΤΟ ΦΥΛΑΧΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ» ΑΝΟΙΞΕ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» ΑΛΛΑ ΚΑΙ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ .

Η εκδήλωση κοπή πίτας του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» έχει πάντα θέση στο καλεντάρι των εν Αττική Ρεθυμνιών κι όχι μονον.

Η σημαντικότερη κοσμική εκδήλωση των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής που καθιερώθηκε από τον πρόεδρο Γεώργιο Βλατακη σχεδόν από το 2007 όταν ανέλαβε την προεδρία και αποφάσισε με τα μέλη του ΔΣ να πασπαλίσουν το γαλήνιο κλεινόν άστυ με λάμψη από κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο .

Αξέχαστες έχουν μείνει οι βραδιές που διοργανώθηκαν με καλεσ-μένους σημαντικά ονόματα Ρεθεμνιωτων , που τους προσέλκυσε το υψηλό επίπεδο και η άψογη εκδήλωση.

Όμως δεν πρόκειται απλά για ένα παραμυθένιο κοσμικό γεγονός.

Η εκδήλωση των εν Αττικη Ρεθυμνίων είναι πάνω απ’ όλα μια μεγαλοπρεπής φιλανθρωπική εκδήλωση αφού όλα τα έσοδα από την διάθεση του φετινού «Φυλακτηρίου των Αγίων» ενόψει των 200 ετων από το θαυμαστό μαρτύριο τους, θα αναλωθούν στις ανθρωπιστικές δράσεις όπως αγορά απινιδωτη για το Ρέθυμνο.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από Ρεθεμνιωτες και φίλους του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικης «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» , άνοιξε η αυλαία της νέας χρονιάς, ξεκινώντας από την αφιέρωση στην επέτειο των 200 ετών από το θαυμαστό μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων Βλαταδων Νεομαρτύρων . Ως γνωστόν οι Άγιοι Νεομάρτυρες είναι προστάτες και έφοροι του συλλόγου μας εκ του καταστατικού μας και για αυτό η σημαία του συλλόγου μας φέρει επάνω από ιδρύσεως του τους Αγίους, πολύ δε μεγαλύτερο χρέος υπάρχει αφού ο πρόεδρος μας φέρει το ίδιο επώνυμο και είναι συγγενής των Νεομαρτύρων.

Για μια ακόμη χρονιά υπό το άγρυπνο βλέμμα και την φροντίδα του προέδρου κου Γεωργίου Βλατακη, η περικαλλής αίθουσα grandballroom του πολυτελούς ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία που φέτος κλείνει 150ετη , έβαλε τα γιορτινά της και δέχθηκε τους Ρεθεμνιωτες στο μεγαλύτερο gala των Αθηνών.

Το βασιλικό θα λέγαμε art de la table με τα πορσελάνινα σερβίτσια σε συνδυασμό με τα χιλιάδες αστεράκια , χρυσόσκονη , και γιρλάντες που επιστρατεύτηκαν στο κοσμικό γεγονός , συνεπήρε και αναστάτωσε ευχάριστα για άλλη μία χρονιά το κατά τ’ άλλα φιλήσυχο κλεινόν άστυ .

Η εκδήλωση άρχισε με το αιφνίδιο αλλά ευχάριστο χαμήλωμα των φώτων της αίθουσας , όπου το φως των κεριών στις ροτόντες έδωσε ακόμη περισσότερη ξεχωριστή επιβλιτική νότα. Μονομιάς άνοιξαν τα φώτα των πολυελέων και εισήρθαν είκοσι παλικάρια και κοπελιές ενδεδυμένα με τις κρητικές ενδυμασίες , ενώ δυο παλικάρια κρατούσαν την στολισμένη εικόνα των Αγίων που έχει ιστορίσει και αφιερώσει στο σύλλογο μας ο Δημήτριος Γιαννιτσόπουλος γαμπρός του στρατηγού Μανώλη Λιαναντωνακη ,ψάλλοντας τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα της Κρήτης.

Ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Βλατακης αφού ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους για μια Καλή και ευλογημένη Χρονιά , αναφέρθηκε απολογιστικά στην νέα σύνθεση του ΔΣ ύστερα από τις περσινές εκλογές του συλλόγου ενώ πρώτη προτεραιότητα έθεσε την προσέγγιση των νέων παιδιών στο σύλλογο, την πραγματοποίηση ενός εντευκτηρίου πνεύματος ων Ρεθυμνιων με λαογραφικό περιεχόμενο στην Αθήνα καθώς και την ανάθεση σε γλύπτη έργου για τους ολοκαυθωντες ήρωες του Αρκαδίου που θα στηθεί σε πλατεία των Αθηνών.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα 50 έτη από την ίδρυση του Παν. Κρήτης και την παντελή απουσία τόσο των πρυτανικών αρχών όσο και των αρχών του τόπου από την εκδήλωση του συλλόγου μας στην Αθήνα την 27-9-23 , όπου δόθηκε η αποστομωτική απάντηση με την παρουσία των θρύλων καθηγητών του Παν. Κρήτης, εξάροντας την τελευταία δημόσια εμφάνιση του αρχαιολόγου καθ. Πέτρου Θέμελη, ύστερα από την απαράδεκτη στάση των πρυτανικών αρχών να θεωρούν ως ιδρυτική στιγμή του Παν. την ημέρα έναρξης των σχολών και όχι την εκ του νομοθετικού διατάγματος του 1973 την ημέρα ίδρυσης του. Στηλίτευσε δε την σιωπή και αποχή απάντων των αρχών του τόπου δίχως να πραγματοποιήσουν έστω μια εκδήλωση για τα 50 έτη της έδρας του Παν. Κρήτης , αναφέροντας το, ως το μελανότερο σημείο στην ιστορία του, επιρρίπτοντας μελλοντικές ευθύνες διότι όλοι κρινόμαστε όπως ανέφερε.

Ευχήθηκε ο πρόεδρος την νέα χρονιά να επιστρέψουν όλες οι σχολές του Παν. Κρήτης στην έδρα τους το Ρέθυμνο και όσο κι αν ακούγεται ως ουτοπία , μπορεί να πραγματοποιηθεί διότι το δήθεν παλαιό πρόσχημα ότι το Ρεθυμνακι δεν μπορεί να τις σηκώσει ανήκει στο παρελθόν ενώ το παρόν δείχνει ότι το Ρέθυμνο καλά αντέχει με την ιλιγγιώδη ανάπτυξη που το διακρίνει ,για άλλες τόσες σχολές , ξεσηκώνοντας θύελλα χειροκροτημάτων . Τελευταία ευχη δόθηκε για την επιστροφή των μαρμάρων από την Αγγλία εξαρωντας τις προσπάθειες του διευθ, του μουσείου Ακρόπολης κ. Σραμπολίδη τον Mr Αρχαία Ελευθερνα , καλώντας τους να επισκεφθούν την νέα σημαντική έκθεση του ΝοΗΜΑΤΑ , ενώ σύντομα θα διοργανωθεί επίσκεψη για τα μέλη του συλλόγου.

Την πίττα ευλόγησε ο Σεβ. Μητρ. Ρεθυμνης κ. Πρόδρομος ως εκπρόσωπος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κου Βαρθολομαίου , συνεπικουρούμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Θεσπιών κ. Παύλο ως εκπρόσωπο του Μακαριωτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κου Ιερωνύμου, τον Σεβ. Μητρ. Ανέων κ. Μακάριο (Οικουμ. Πατριαρ.), τον Παν/το Αρχ. Θεολόγο Αλεξανδρακη, τον Παν/το Αρχ. π. Θεολόγο Παπαλεβυζακη εκ της Ι. Μονής Αρκαδίου .

Ο πρόεδρος κ Βλατακης κάλεσε τον Άγιο Ρεθύμνης και τον Άγιο Θεσπιών να ευλογήσουν τα φιλοτεχνηθεντα από τον χρυσοχόο κ Μακη Μιχαλά το γένος Μουρτζανου «Τα ΦΥΛΑΧΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ» δηλ. μικρό κρεμαστό κόσμημα – ως φυλαχτό σε σχήμα Σταυρού όπου απεικονίζονται ανάγλυφα οι Άγιοι Νεομάρτυρες ενώ στην άλλη όψη αναγράφεται 200ετηρις των Αγίων Τεσσάρων Βλαταδων Νεομαρτύρων 1824-2024 . Το εν λόγω κόσμημα αποτελεί ένα ιερό κειμήλιο το οποίο θα φορεθεί και από άνδρες και από γυναίκες , είναι σε μικρή διάσταση από κράμα αρζαντό με μπορντώ κορδόνι , είναι τοποθετημένο σε βελούδινο κόκκινο πουγκί με χρυσοτυπία το σήμα του συλλόγου ενώ συνοδεύεται από μικρό ειλητάριο με το απολυτίκιο και το συναξάρι των Αγίων. Τα έσοδα από το εν λόγω φυλαχτήριο θα δοθούν για την αγορά απινιδωτη που θα προσφερθεί στο Ρέθυμνο. Το πρώτο από αυτά προσφέρθηκε από τον πρόεδρο κ. Βλατακη στον Άγιο Ρεθύμνης κ. Πρόδρομο αλλά και στον Αγιο Θεσπιων κ. Παύλο ,ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προσφερθεί και στον Οικουμενικό Πατριάρχη καθώς και στον Αρχ. Αθηνών.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι οι απόδημοι βρίσκονται σε αναμονή της ανακοίνωσης της ημερομηνίας για την έλευση των ιερών καρών των Αγίων στην Αθήνα , ύστερα από αίτημα του προέδρου προς τον Σεβ. Μητρ. Ρεθύμνης κ. Πρόδρομο και την δοθείσα ευλογία Του, όπου εξ αυτού του λόγου ο Μακαριώτατος Αρχιεπ. Αθ. κ. Ιερώνυμος απέστειλε ως εκπρόσωπο του τον Θεοφ. Επίσκοπο Θεσπιων κ. Παύλο, σε ένδειξη ευλογίας και αποδοχής του αιτήματος μας.

Ο λαογραφικός χορευτικός σύλλογος ΚΡΗΤΕΣ του Γιώργου Πετρακη έδωσε για μια ακόμη φορά ρεσιτάλ κρητικής αυθεντικής χορευτικής ικανότητας με το εικοσαμελές σύνολο ενδεδυμένων παλικαριών και κοριτσιών με τις κρητικές ενδυμασίες , όπου με τα ζαλα και την λεβεντιά τους ξεσήκωσαν θύελλα χειροκροτημάτων από τους παρευρισκόμενους υπο την συνοδεία του λυράρη Γιώργου Σκορδαλού και του λαουτιέρη Γιώργου Πετρακη.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς τιμήθηκαν πολύ σημαντικές προσωπικότητες , για την πορεία του στα γράμματα και την επιστήμη αφενός ο διδάκτωρ ιστορίας του Παν. Αθ. κ Γιαννης Γρυντακης αφετέρου για τον τομέα του τουρισμού και της διάδοσης του κρητικού τρόπου ζωής ο κ. Δημητρης Καλαιτζιδακης – Grecotel, οι οποίοι με την παρουσία τους συνετέλεσαν ώστε αυτή η εκδήλωση να θεωρηθεί ένα σπουδαίο γεγονός, που σίγουρα θα υμνήσει ο εγχώριος και διεθνή Τύπος.

Έκπληξη αποτέλεσε η τιμή ως πρόσωπο της χρονιάς στον Ακαδημαικό κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, συζ. της καθηγ, Παν. Αθ. κ. Μαρίας Κωνσταντουδακη.

Η Αριστέα Τσάκωνα του Μάνου για την επιτυχία της στην Αρχιτεκτονική Βόλου και ο Μιχαήλ Καπετανακης του Σταύρου για την επιτυχία του στο Οικονομικό Παν Αθ. τιμήθηκαν ως νέοι φοιτητές για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ.

Στην κατάμεστη αίθουσα τoυ grandballroom ήχησε ένα μοναδικό κονσέρτο σαξοφώνων αφήνοντας όλους τους καλεσμένους πραγματικά άφωνους με το εξαιρετικό βιρτουοζικο παίξιμο αλλά και την επιλογή των τραγουδιών.

Για μια ακόμη χρονιά ο αεικίνητος πρόεδρος κ. Γιώργος Βλατακης έδωσε το καλύτερο του εαυτό ώστε να ευχαριστήσει τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου και με το γνωστό ταπεραμέντο του έριξε στα τραπέζια ρόδια ,καλούδια όπως σοκολατακια ,καραμελοτα ενώ μοσχομύρισε όλη η αίθουσα του grandballroom από τα περίφημα μανουσάκια που ξετρέλανε όλους τους συνδαιτυμόνες.

Περισσότεροι από τριακόσιοι προσκεκλημένοι τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, φθάνοντας ακόμη και από το Ρέθυμνο., όπου φέτος σημείωσε ρεκόρ η προσέλευση τους.

Ανάμεσα στους επιφανείς παρευρισκόμενους ήσαν :

ο Σεβ. Μητρ. Ρεθυμνης κ. Πρόδρομος ως εκπρόσωπος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κου Βαρθολομαίου , ο Σεβ. Μητρ. Ανέων κ. Μακάριος (Οικουμ. Πατριαρ.), ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Θεσπιεων κ. Παύλος ως εκπρόσωπος του Μακαριωτατου Αρχιεπισ-κόπου Αθηνών κου Ιερωνύμου, ο Παν/το Αρχ. Θεολόγος Αλεξανδρακης Ιεροκ. Ι.Α.Α., ο Παν/τος Αρχ. π. Θεολόγος Παπαλεβυζακης εκ της Ι. Μονής Αρκαδίου,ο Κωστής Χατζιδακης υπουργός Οικονομικων, η Όλγα Κεφαλογιάννη Υπουργός Τουρισμού με τον συζ. της κ. Μίνωα Μάτσα, ο κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης Υφ. Εθν. Αμυνας του οποίου έτυχε το φλουρί, ο Οδυσσεας Ζώρας Γεν. Γραμ. Υπουργειου Παιδειας με την σύζυγο του Ζενια Σαριδακη ιατρο – ογκολόγο , ο Ευάγγελος Αποστολάκης Ναύαρχος & Βουλευτής Συριζα με τη συζ. του Δέσποινα Μαγγελακη , η κ. Ελενα Κουντουρα ευρωβουλευτής Συριζα, η Χριστίνα Κεφαλογιαννη αναπλ. περιφερ. Αττικης ,ο Μάνος Τσακωνας αντιδήμαρχος εκπροσωπών το Δήμο Ρεθυμνου, ο Γιωργος Αποστολοπουλος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναιων , η κα Ρένα Κουτσαλεδακη επικεφαλής του συνδυασμού «μαζι για την αλλαγη» του δήμου Ρεθύμνου με το συζ. και τον υιό της , η Δώρα Παπαδακη πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ, ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης Ακαδημαικός, ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης Ακαδημαικός, ο Νίκος Σταμπολίδης διευθ. του Μουσείου Ακροπολης , η Μαιρη Κωνσταντουδακη ομοτ. Καθηγ. Ιστοριας & Αρχ. ΕΚΠΑ, η Μαριαννα Καλαιτζιδακη καθηγ. Βιολογίας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παν. Κρήτης , ο Ηλιας Πετροπουλος αναπλ. καθηγ. Παν. Θρακης διδασκων την ποντικακη διαλεκτο, ο Εμμαν. Γιαννακουδακης Ομότ. Καθηγ.Πληροφορικής στην ΑΣΣΟΕ, ο Ιωαννης Κανακακης καρδιολόγος ,ο Γιαννης Τσιχλης εκ μέρους της οικογ, Νικου & Μαρης Δασκαλαντωνακη, η ερίτιμος κα Ελένη Ι. Κεφαλογιάννη, η κα Λίλα Μειμαρακη, η Ρενα Βασιλάκη προεδ. Παγκρητιου Εν. , ο Μανωλης Κυριμης προεδ. Ομοσπ. Μυλοποταμιτων, η Μαρια Σφακιανακη γεν. γραμ συνδέσμου Κρητων Επιστημόνων, ο Εμ. Κοζυρακης από τους AXEPANS , η Χριστίνα Αλεξανιαν ηθοποιός, ο μουσικοσυνθετης κ. Μπαμπης Πραμματευτακης με τη συζ. του, ο Γεωργιος Τρανταλλίδης νομικος με την αδελφη του Ευγενία

Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της κας Αμαλίας Ιωσ. Βαρδινογιάννη , ενώ τη διαφορά έκανε και η ακριβοθώρητη law profile κα Μαρίνα Δασκαλαντωνακη του Τάκη με το σύζυγο της κο Φραγάκη και τα τέκνα της. Ο γνωστος Ρεθεμνιωτης κος Γεραρχακης «Εθνικό»,Τα ζεύγη Δημ. Καλαιτζιδακη, Γεωργιου Σαββακη, Μανώλη & Δέσποινα Γαλλιακη, Εμμ & Μιραντα Γενεραλη, Νικου & Ελευθερια Χριστουλάκη από Ρέθυμνο αφιχθέντες, Δημητρίου Φακιδαρη,του Γεωργιου Αξελου, Μανωλη Καλλονακη, η Αννα & Λία Παπαμαρκακη, η Λενιώ Εμ. Λιαναντωνακη, η Αριστεα Βερναρδου, η Κατερινα Πετρακη, η Ρούλα Ορφανακη, η Μαρία Σπανουδακη, ο Απόστολος Ψωμάς νομικός,ο Παναγιώτης Κολοβός,η Τατιανα Παπαγιαννακη, ο Σπύρος Λίτινας νομικός, η Βικυ Στραπατσακη, η Ελευθερια Τζουρμπακη, ο Σπύρος Θεοδωρακης και η αδελφή του Ελένη, η Ολγα Καυκαλά με τον συζ. της και τα τεκνα της, η Δαναη Φλουρή, κά.

Το βέβαιον είναι ότι όλοι έφυγαν εντυπωσιασμένοι, έχοντας στο μυαλό τους όλη αυτή τη μοναδική και αξέχαστη εμπειρία που έζησαν στην χλιδατη αίθουσα grandball room vτου πολυτελούς ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία , με αφορμή την κοπή πίττας για το έτος 2024 , ανανεώνοντας το επόμενο ραντεβού τους στην Αθήνα στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται από το σύλλογο για τα 200ετη από το θαυμαστό μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων . Να εύχεσθε ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !