Ο Σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων  της Αττικής   με την ιστορική επωνυμία «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1930 δηλ. πριν ενενήντα (90)  χρόνια περίπου.

Πέρασαν από το Δ.Σ. του Συλλόγου μας πρόσωπα εκ των εγκριτοτέρων του νομού Ρεθύμνης , όπως  ο Εμμανουήλ Τσουδερός μετέπειτα Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος και Πρωθυπουργός, ο Στυλιανός Δημητρακάκης  δικηγόρος, μετέπειτα Νομάρχης και Υπουργός , ο Γεώργιος Βογιατζάκης τεως Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως, ο αείμνηστος καθηγητής Γεώργιος Χατζιδάκις γλωσοολ. Ακαδημαικος, , Γεωργιος Κουρμούλης γλωσς. , ο λογοτέχνης Κώστας  Μαμαλάκης, ο βάρδος του Ρεθύμνου Γεώργιος Καλομενόπουλος, ο ευεργέτης των Κρητών Ελπιδοφόρος Ζανουδάκης, ο σπουδαίος μαθηματικός Γεώργιος Στεργίου, ο στρατηγός Αναστάσιος Χομπίτης, και άλλοι επίλεκτοι Ρεθυμνιώτες

Σε σχέση με τα υπόλοιπα Κρητικά σωματεία της Αττικής , ο σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» είναι ο μακροβιότερος , σε σύνολο πλέον των 350 σωματείων σήμερα.

Ξεχωριστό προνόμιο αποτελεί η  ανακήρυξη της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κου Βαρθολομαίου Α΄ως Επιτίμου Προέδρου  του συλλόγου που έλαβε χώρα εντός του καθολικού της Μονής Αρκαδίου τον Σεπτέμβριο του 2012.

Επίτιμα μέλη του αποτελούν  ο εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, ο καθηγ. Παν. Αθ. Γεώργιος Χατζηδάκης (γλωσσολ.) και ο πορθητής του Μπιζανίου στρατηγός Σαπουντζάκης, ενώ στην πορεία  ανακηρύχτηκαν επίτιμα μέλη , οι ακαδημαικοί Παντελής Πρεβελάκης και Μανούσος Μανούσακας, ο πολιός Σεβ. Μητρ. Ρεθύμνου & Αυλοποτάμου Θεόδωρος Τζεδάκης,ο καθηγ. της Αρχαιολογίας κ. Νίκος Σταμπολίδης, η κ. Μαίρη Κωνσταντουδακη καθηγ. Βυζαν. Αρχαιολ. ,ο κ.  Γιώργος  Κουμεντάκης μουσικοσυνθέτης, ο Αρχηγός  ΓΕΕΘΑ ναύαρχος  Ευάγγελος  Αποστολάκης, ο επιχειρηματίας Νικος Δασκαλαντωνακης, η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Πετρουλάκη, η  Φαλή Βογιατζάκη, ο τ. δήμαρχος Ρεθύμνου Δημ. Αρχοντάκης, ο γλωσσολόγος Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και άλλες προσωπικότητες.

Με πρωτοβουλία του έχει  πραγματοποιήσει τρία σπουδαία συναπαντήματα των κρητικών σωματείων επι τη ευκαιρια σπουδαίων ιστορικών γεγονότων όπως 190 έτη από το θαυμαστό μαρτύριο  των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, των 150 ετών από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου,  της κρητικής διαλέκτου .

Είναι το μοναδικό σωματείο που κατάφερε :

  1. να εορταστεί το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου επι τη επετειω των 150 ετών του,  ως Εθνική εορτή με απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών
  2. να διδάσκεται η κρητική διάλεκτος ως αυτοδύναμο μάθημα στο πανεπιστήμιο Κρήτης προς διατήρηση και διάσωση της από τον Φεβρουάριο 2020
  3. να υπάρχουν στην προεδρική φρουρά και Κρήτες με την κρητική ενδυμασία .
  4. να θρονιάσουν την εικόνα των Αγ. Τεσσάρων Νεομαρτύρων στην Μονή των συγγενών τους (Βλατάδων )
  5. να φέρει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας των Μυριοκεφάλων  όπως και τον Τίμιο Σταυρό της Μονής Πρέβελη, στην Αθήνα.
  6. να κατέχει πιστό αντίγραφο της σημαίας του Αρκαδίου που ύφαναν στον αργαλειό οι μοναχές της Μονής Αγ. Ειρήνης Ρεθυμνου.

Εξέδιδε για πλέον της πενταετίας την εφημερίδα «ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

Επίσης έχει εκδώσει πάνω από 15 λευκώματα με ανεκτίμητο παραδοσιακό περιεχόμενο, έχει συνεργαστεί με υψηλού επιπέδου φορείς όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Προεδρία της Δημοκρατίας , την Ακαδημία Αθηνών,το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κρήτης, Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών κά

Είναι φημισμένο για τις άρτιες και μεστές περιεχόμενο εκδηλώσεις του με την  συμμετοχή πολυπληθούς ακροατηρίου , με αποκορύφωμα αυτή της ετήσιας κοπής πίτας στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια όπου αποτελεί το γεγονός της χρονιάς, συγκεντρώνοντας προσωπικότητες του εκκλησιαστικού , πνευματικού, ακαδημαϊκού, πολιτικού και  στρατιωτικού χώρου.

 

 

Γεώργιος Ν. Βλατάκης

Πρόεδρος